Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 21:03 - Морското Свинче.
Автор: mitrandil Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2733 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2008 21:34


Чудно защо, но ми се прииска точно затова да пиша. Не че света не е затрупан с много други проблеми за които може да се отдели много повече внимание, но някакси от как реших да почна пиша тук, някак странно гравитацията на морските свинчета ме привлича и това си е. Аз много от Астрономия не разбирам и  не знам дали точно гравитационната сила ще е повода на съчинението ми или нещо друго. Можеби е заради името му, или заради това че са странни животинки или заради интересния им характер. Можеби не е нито заради едно от тия трите, а заради любовта ми към животните и особено големите симпатии които изпитвам към тия умалени дяволчета.
Морското свинче се е намърдало в клас бозайници и  е от семейство Гризачи. Предното изречение макар че сега е рано сутрин и не е много време за ставане, пробужда няколко интересни въпроса у мен. Първо е защо си е избрало този клас ами не се е записало на Информатика, Английски или Немски както си е модерно по принцип у нас, ами е тръгнало да се занимава с глупости. За семейството няма да говорим защото както всеки знае никой не си избира роднините и като дойдеш на тоя свят щеш или не, цялата рода ти се натриса със всички титли, имена и килограми и трябва се търпи нито повече нито по-малко, през целия ти живот. Другото интересно е и самото самото име на бедното хайванче. Кое му е морското и как така е прасе като всичките му роднини са гризачи като мишки, плъхове, катерици, бобри (тия съдържат 98% вода), хомяци и т.н. Нито има плавници, нито люспи, нито перки да му прилягат на името и да му помагат при придвижването му в морето. Относно свинския му корен е още по съмнителна работата защото дори след отварянето на "досиетата" още не са намерили нищо което да разкрива предишната му самоличност и какви точно ги е вършело преди 89-та. Или е било суперпрофесионалист или не е било изобщо прасе, защото се намериха хора които извадиха кирливи ризи дори на Президента, а какво остава за едно прасе. Както и да е, явно е хитър индивид след като толкова добре се е опазил и все още си остава загадка самоличността му по бай Тошово време. Сега в периода на Демокрацията която пък беше приета в България странно защо като Анархия, това животинче е решило да си живее кротко като домашен любимец който с охота яде всякакви зърна ( без едни вид, ама от тях кой ли ще му даде) и най-вече краставици и зеле. Независимо от странно име то си остава обаче едно меко и с гладка козинка животинче което радва собствениците и редовно си произвежда барабонки ако го хранят редовно.
Друго любопитно за тия животни начина им на живот и хитростите които прилагат за да те накарат да ги храниш. Випреки че нямат право да гласуват, някакси успяват да подредят стъпала на ейрархия и кой кое точно да заеме. Обикновено най-голямото  успява чрез бой и ухапвания да убеди другите, че то трябва да заеме най-висшия пост в аквариума или клетката и първата порцията от храната трябва да се знае че е за него, защото ако я пропусне може да отслабне и някой друг станал по-дебел от него да го убеди, че той вече не е номер едно. Между тях взаимоотношенията се наместват някак, но е по-интересно как те успяват да ти въздействат да ги храниш по-често въпреки че Силата се владее главно от рицарите джедаи които нямат нищо общо с морските свинчета. Примерно на майка ми любимеца реши че като изяде повечето ресни на копринената покривка на масата ще си издества повече ядене. Покрай яденето имаше и други екстри с възпитателна цел, но явно "свинските" методи на възприемане на информацията са други защото се наложи смяна на въпросната покривка след привършването на ресните и. Беше се научило и да хапе майка ми където може да докопа за да изрази несъгласието си спрямо действията и, последващи от нервно тракане на зъби. Съвсем друга реакция има когато се намираш в обсега на задната му полусфера защото там са монтирали едно скрито оръжие(по-мощно и с по-голям ефект от Ямато на Батъл Крузъра) а именно кран за влажняване. Свинчето иначе си го ползва за отделяне на излишната течност която, странно как, събира с ядене на зърна, но когато реши че трябва да се наказва някой се завърта и дига крака и изстрелва няколко залпа към понякога неподозиращата нищо мишена. Разбира се всичко е съпроводено и със непрестанни звуци като тия на касовите апарати на Била (моля не ги бъркайте с тия на бар-код четците защото те се издават от Зебровите Амадини, които са птици и нямат нищо общо с морските свинчета). Тин тин тин и се насочва към току що напълнената хранилка, а когато усетят че някой от семейството се завръща в къщи, вече се пуска в експлоатация и сирената която може да достигне до 80 децибела и известява че трябва да се яде крастъавица или трева. Обикновено когато българина ще яде краставици не е нужна сирена, а някоя от звездите на Пайнер както и извесно количество от течната продукция на Цар Киро със високо съдържание на алокохол, но това е друг въпрос. Въпрос на гледна точка, на едни не им трябва Пайнер за да ядат краставици, на други не им трябва сирена за да почнат да пият ракия, като най-важното е всички да са доволни накрая. Какво и да говоря морските свинчета са успели да спечелят сърцата на много хора дали с шантавото си поведение, дали с меката си козинка или хитрите си очички. Притежатели им също не се оплакват от тяхното перпетум мобиле за барабонки и си съжителстват в симбиоза с въпросните животинчета защото изгодата им е взаимна.
Странно защо, но като изразяваме любовта към животните около нас (като морските свинчета например) ни прави повече хора. Забързани и умислени в проблемите си хората все повече се очуждават един от друг и можеби като малки оазиси животните ни приютяват в своя си свят и ни карат да се чустваме спокойни и добри.


Тагове:   морското,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - roshlio
02.09.2008 10:26
Много сладки животинчета и много яка статия!
Защо ли си спомням за изядената покривка!
хихихи :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mitrandil
Категория: Лични дневници
Прочетен: 47680
Постинги: 11
Коментари: 29
Гласове: 138
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930