Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 01:54 - Зима е!
Автор: mitrandil Категория: Лични дневници   
Прочетен: 394 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 28.01.2019 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Зима е, вали сняг и е студено, нещо уж нормално, но винаги мрънкаме когато земята побелее или стане -15 по Целзий. Обикновено за нас никак не е нормално Зимата да е студено и очакваме като дойдат Януари и Февруари да се появи бат Райко на небето от коприна и да зажули докато се стопи асфалта или да потече като Тунджа на Пролет. Та нормално е да е студено и след като сме приели обстоятествата преминаваме в мерки за ограничаване на отрицателните температури или щедрите снеговалежи като фактори застрашаващи нежните ни торсове барабар с главата и останалите крайници. Мерките могат да бъдат от различно естество като рамките за ограничение са огромни като разстоянието между границите на Русия от Изток до Запад.
Зима е и всеки преодолява някак тия месеци докато топлото дойде пак. Както се казва - всеки с номера си, някой с цяла програма. Чудя се дали се спирам на такива крайности като мечките който през късното Лято и цялата Есен си издуручат тумбаците, оформят се като макенени на фирмата за гуми - Мишелин и решат да забравят за съществуването на този свят и да откъртят докато мравките си изровят мравуняците и полазят по големите мечешки носове. Други пък си хванат главите топтан с цялото домочадие и се изнесат някъде на Африкански гурбет. Седят си на топло и ручат змии, жаби и цялото разнообразие на клас Насекоми без опасност да доведат до тяхното изчезване от лицето на прекрасната ни планета - Земя. Има и такива които са доста активни през останалото време годината, а когато сняг забръска се крият под леда зимъска. Други снасят яйца и загиват надявайки се, новото поколение на Пролет да се появи бодро и готово за изгризването на листата на трева, храсти и дървета. Това е положението с животите, всеки се спасява поединично.

Разбира се Хомо Сапиенс е еволюирал и не е нужно да се да спи през Зимата след като може да проспи цялата година гледайки Фермата и Биг Брадър. Няма нужда се изстрелват до Африка на топло, като правото за изстрелване си го запазват само ако искат да докажат, че Земята видите ли е плоска като вицовете на Къци Вапцаров. В повечето случаи при обикновените хора мерките за отопление се свеждат до дебели дрехи, носене на шапки и ръкавици, като това не изключва щедрата консумация на червено вино или греяна ракия. Други отиват в парка изсичат или изнасят всички пейки или детски катерушки за възмущение на останалите, но какво да правят хората като са изгорили вече рамките на прозорците и запушили дупките им с картон или найлон. Виждали сме ги тия номера и не могат да ни шашнат - Зима е.

 Помня преди 20 години когато работех в 22-ра Разузнавателна Авиобаза - Добрич как се справяхме с големите студове или сняг. Не съм забравил как сме бутали Икарус-хармоника по баира в снега иначе можеше да се разминем с ходенето на работа. В армията казваха боба, зелената боя и глупостта никога не свършват. Запасите бяха стигнали до там, че ни извозваха с автобуси до нивите да го берем, зелена боя отдавна нямаше, за сметка на това ако нашата любима звезда - Слънцето използваше глупостта за гориво щеше да изкара до пределна възраст за пенсиониране, а не както сега да се свърши след само 5 милиарда години. В базата работех в техническа част където се извършваха ежегодните технически прегледи на бойните самолети. Сградата беше един масивен хангар с огромни врати за който дори Джаба Хътянина от Татуин би ги харесал за своя замък. Та тая огромна сграда в която влизаха самолетите на преглед нямаше отопление и всеки взимаше блокове и радио-станции за проверка и ги тестваше в стаи с отопление. Разбира се имаше и такива които отговаряха за крилата, тялото, колесници и двигателите на самолета, а те някак-си нито бяха удобни за носене, нито можеха да се съберат която и да е стая на иначе огромния хангар. През една Зима с рекордно ниски температури се наложи някой да се наеме с тежката задача и да реши как да се стопли огромното помещение за да може техническата ескадрила да извърши персоналния си дълг. Речено сторено, след 1-2 дни дебати един полковник взе умното решение да се надупи един самолет с трътката към вратата на хангара и да го запуснат за определено време докато изгорелите газове напълнят хангара и стоплят помещението. Определи се къде ще седи самолета и се нареди да се почне да се кърти лед за да се предпази двигателя на самолета от евентуалната влизане на едри и твърди предмети във въздухозаборника на ценния тогава МиГ-21. Целият персонал на техническата част “изгаряше” от нетърпение да работи най после в нормални температури за работа. Може и да имаш противогаз на главата и да не виждаш кой знае какво, но заповедта си е заповед - трябва да се изпълнява. Докараха самолета и всичко беше готово за планирания екшън на другия ден. Дойде заветния момент и докато аз треперех от яд като Леонардо Ди Каприо на края на Титаник без да съм скочил във водата, някой от Щаба на базата взе решение и отмени заповедта и се разминахме с приключението. Сега седя и се чудя ако бяха го запуснали този самолет и всички работехме в хангара с противогази, дали Джаба като идва да прибира вратите да ни помисли с тия хоботи за братовчеди на Гридо (един от неговите наемници) и току виж ни е прибрал в неговия палат да му облужваме летящата барджа накуп с останалите му летящи превозно средства.
Та Зима е, вали сняг и е студено. Понякога се панираме или шокираме все едно сме видели Цецка Цачева чисто гола. То и да я видим нито ще ни стопли, нито ще ни огрее, но всяко зло за добро. Като падне температурата или снега помнете, че има топли дрехи, шапки и коли в сегашно време. Просто се върнете в спомените си и колко по-тежки зими сме изкарвали особено през 80-те или 90-те. Казват също спомените топлят.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mitrandil
Категория: Лични дневници
Прочетен: 47585
Постинги: 11
Коментари: 29
Гласове: 138
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031